Η εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο θερμομόνωσης όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Αποτελεί μια μακροχρόνια επένδυση που βοηθά στο να διατηρείτε την ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου σας ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ το θωρακίζει ενάντια στην υγρασία και τη μούχλα. Υπάρχουν διάφορα θερμομονωτικά υλικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας και η τοποθέτησή τους γίνεται στην εξωτερική τοιχοποιία του κτιρίου σας.

Το κόστος της εξωτερικής θερμομόνωσης εξαρτάται από τα τετραγωνικά που θέλετε να καλύψετε, από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά και από τον αριθμό ατόμων του συνεργείου που θα την αναλάβει.

Η τελική και ακριβής τιμή για την εξωτερική θερμομόνωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και δίνεται στο τελικό στάδιο, αφού εκτιμήσει το έργο ο τεχνικός και έχετε καταλήξει στο ποια είναι η καλύτερη εξωτερική θερμομόνωση για το κτίριο σας.

Επομένως, οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τις μονώσεις δίνουν ενδεικτικές τιμές για τη θερμομόνωση ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Εξωτερική θερμομόνωση κόστος

Ανάλογα με τη μέθοδο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην εξωτερική θερμομόνωση, το κόστος της κυμαίνεται από 33€ έως 43€ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.). Σε αυτό το εύρος τιμών συμπεριλαμβάνονται τα υλικά της θερμομόνωσης, όπως και τα εργατικά. Το κόστος της εξωτερικής θερμομόνωσης διαφέρει ανά έργο κι εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  • Πάχος του μονωτικού υλικού
  • Έκταση των τοίχων κτιρίου

Η εξωτερική θερμομόνωση δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά την μόνωση όλου του εξωτερικού ενός κτιρίου. Μπορεί να μονωθεί ένας συγκεκριμένος τοίχος που παρουσιάζει πρόβλημα διατήρησης της θερμοκρασίας ή ολόκληρο το εξωτερικό του κτιρίου, να γίνει δηλαδή ολική εξωτερική θερμομόνωση, γνωστή ως θερμοπρόσοψη ή κέλυφος, που κοστίζει περισσότερο.


Η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις και στην ταράτσα. Το κόστος της συμβατικής μεθόδου για εξωτερική θερμομόνωση κυμαίνεται από 26 έως 32€/τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των υλικών και εργατικών. Οι τιμές της ανεστραμμένης μεθόδου για εξωτερική θερμομόνωση στην ταράτσα είναι 36-41€/τ.μ.

 

Εξωτερική θερμομόνωση τοίχου τιμές

Το κόστος για την εξωτερική θερμομόνωση τοίχου (θερμοπρόσοψη), πέραν της ονομαστικής τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο (27-33€/τ.μ.), τροποποιείται με βάση κι άλλους παράγοντες.


Αρχικά εξαρτάται από το αν χρειάζεται η σκαλωσιά για την εκτέλεση των εργασιών θερμοπρόσοψης και σε ποιο ύψος θα πρέπει να στηθεί.


Όταν πρόκειται δηλαδή για εργασίες ισόγειων οικιών ή τοιχοποιίας που έχει τριγύρω βεράντα, το κοστολόγιο μειώνεται, αντίθετα με μία θερμοπρόσοψη τυφλού τοίχου σε πολυώροφη πολυκατοικία.


Ένας άλλος παράγοντας για το κοστολόγιο είναι η εφαρμογή επιχρίσματος, εκτός από το θερμομονωτικό υλικό.


Για παράδειγμα, έχει διαφορετική τιμή ένα γρήγορο σοβάντισμα, όπως το «μυκονιάτικο», σε σχέση με έναν σοβά σπατουλαριστό που θα χρειαστεί να βαφτεί στη συνέχεια.


Συνεπώς, υπάρχουν θερμομονωτικά υλικά όπως η πολυουρεθάνη, που λόγω του άριστου συντελεστή θερμοαγωγιμότητας, δεν χρειάζεται να σοβαντιστούν, απλώς να βαφτούν απευθείας. Έτσι, το κοστολόγιο της θερμοπρόσοψης μειώνεται κατά το ήμισυ, συγκριτικά με τα υπόλοιπα θερμομονωτικά υλικά (13-16€/τ.μ.).

 

Θερμοπρόσοψη ταράτσας τιμές

Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 80 τ.μ., το κόστος του πλήρους πακέτου μόνωσης είναι 25€/τ.μ.

Στις μονώσεις ταρατσών περιλαμβάνονται οι έννοιες της θερμομόνωσης, της στεγανοποίησης και της διόρθωσης των κλίσεων της επιφάνειας.


Σκοπός είναι να μην περιορίζεται η βατότητα και δυνατότητα χρήσης της ταράτσας, αλλά και να αποφεύγεται η περαιτέρω συντήρηση της μόνωσης σε βάθος χρόνου.


Ορισμένες φορές, σε μια ταράτσα μπορεί να προϋπάρχουν μονωτικά υλικά από στεγάνωση για παράδειγμα, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος της μόνωσης, καθώς θα χρειαστεί η εφαρμογή μόνο όσων υλικών υπολείπονται.


Οι τιμές θερμομόνωσης και στεγανοποίησης ανέρχονται στα 12-15 €/τ.μ., αναλόγως βέβαια των τετραγωνικών της επιφάνειας. Το κόστος στεγάνωσης της επιφάνειας ξεκινάει από 9-12€/τ.μ.


Τα υλικά αποτελούν μια βασική παράμετρο που επηρεάζει το κοστολόγιο της μόνωσης, καθώς η εφαρμογή στεγανοποίησης μπορεί να γίνει οικονομικά, με χρήση επαλειφόμενων υλικών (5-13 €/τ.μ.), ενώ με τα ασφαλτόπανα και την πολυουρεθάνη υπάρχει επιπλέον κόστος.


Σε ορισμένες εταιρείες, η τιμή για μόνωση της ταράτσας αυξάνεται λόγω των προκαταρκτικών εργασιών που απαιτούνται, όπως το να σηκωθούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, να χτιστεί στηθαίο σε χαμηλά σημεία ή να μετακινηθούν μεγάλα αντικείμενα, γλάστρες κλπ.

 

Συχνές ερωτήσεις

Εξωτερική θερμομόνωση πλεονεκτήματα

Η εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) έχει ποικίλα πλεονεκτήματα:

  • Προστατεύει από την υγρασία και τη μούχλα το εσωτερικό ενός κτιρίου.
  • Εξοικονομεί ενέργεια έως 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είτε πρόκειται για ψύξη είτε για θέρμανση.
  • Εφαρμόζεται και ολοκληρώνεται άμεσα, μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς την ενόχληση των κατοίκων, καθώς πραγματοποιείται εξωτερικά.
  • Τα υλικά της εξωτερικής θερμομόνωσης επιτρέπουν παράλληλα τη διεξαγωγή εργασιών ανακαίνισης για την ανανέωση της όψης του κτιρίου.
  • Χάρη στην εφαρμογή της στην εξωτερική τοιχοποιία του κτιρίου, δεν μειώνεται ο εσωτερικός χώρος του.
  • Αναβαθμίζει ενεργειακά ένα κτίριο, αυξάνοντας την εμπορική αξία του.

Εξωτερική θερμομόνωση μειονεκτήματα

Η εξωτερική θερμομόνωση μπορεί να αποτελεί την αποδοτικότερη και μακροπρόθεσμα την πιο συμφέρουσα λύση από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας, παρόλα αυτά υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα από την εφαρμογή της:

  • Υψηλό κόστος, συγκριτικά με την εσωτερική θερμομόνωση και την υγρομόνωση της ταράτσας.
  • Απαγόρευση αλλαγής πρόσοψης σε ορισμένα κτίρια (π.χ. νεοκλασικά).
  • Σε περίπτωση χρήσης σκαλωσιάς είναι απαραίτητη η άδεια.
  • Η εφαρμογή της απαιτεί έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες.
  • Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την εφαρμογή της.

Θερμοπρόσοψη ποιο είναι το καλύτερο υλικό;

Ένα από τα καλύτερα υλικά για εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, λόγω πάχους πάνω από 10 mm. Είναι σημαντικό να τοποθετείται ένα αρκετά παχύ υλικό για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα της θερμοπρόσοψης.